איך נכון להפחית את מס האיזון ביגור?

בית פורומים הפורום איך נכון להפחית את מס האיזון ביגור?

• This topic has 32 תגובות, משתתף 1, and was last updated לפני 6 שנים by שלמה מורן.
מוצגות 15 תגובות – 1 עד 15 (מתוך 33 סה״כ)
  • מאת
    תגובות
  • #18086 הגב
    שלמה מורן
    אורח

כפי שמסתבר משתי האספות האחרונות ומהתגובות באתר זה, הרי יש יותר מדרך אחת להפחית את מס האיזון ולשמור על מסגרת התקציב.
    הדרך הפשוטה ביותר <span style="text-decoration: underline;">והכי פחות שוויונית</span> היא להקטין את המס השולי המקסימאלי:
    הצעת המזכירות המקורית הפחיתה אותו מ50% ל40%, ובהצעת המזכירות המתוקנת הוא מופחת רק ל45%.
    שיטה זו גורמת לכך שמס איזון יופחת רק מבעלי ההכנסות הגבוהות, ולכן היא מגדילה באופן בלתי סביר (לדעתי) את הפער בין ההכנסות הנמוכות (שמתחת למס האיזון המקסימלי) והגבוהות.
    הדרך השניה והשוויונית יותר היא להעלות את הסף התחתון של ההכנסה עליה משלמים מס איזון. בהצעת המזכירות הסף הזה הועלה מ1000 ש"ח מעל תק"ה ל1250 ש"ח מעל תק"ה, ובכך אוזן במעט חוסר השוויון שבהורדת מס האיזון המקסימלי. בהצעה שלי הוא מועלה ל1500 ש"ח, וכדי לשמור על מסגרת התקציב המס השולי המקסימלי נשאר 50%  (אך הוא מופעל רק על הכנסות גבוהות יותר משבעבר).
    חשוב לציין שהדרך שניה  מבטיחה הפחתה במס איזון גם לחברים בעלי ההכנסות הגבוהות – ולמעשה חברים אלו נהנים מההפחתה המקסימלית – כפי שניתן לראות למשל בטור השמאלי בטבלה המצורפת. כך שהחשש ששיטה זו תביא לא עלינו להפחתת המוטיבציה של בעלי ההכנסות הגבוהות להגדיל את הכנסתם אינו כצעקתה.
    שיטה שלישית שיהיה נכון לשקול אותה בעתיד היא הגדלת המרווח בין מדרגות המס השונות: במקום שהמס השולי יעלה ב5% על כל עליה של 250 ש"ח בהכנסה, אפשר למשל לקבוע שהוא יעלה ב5% רק כל עליה של 500 ש"ח  (או כל מספר אחר גדול מ250).
    גם שיטה שלישית זו מורידה את מס האיזון לכל אלו שמשלמים מס איזון, וגם היא מורידה יותר עבור בעלי ההכנסות הגבוהות.
    המלצתי לעתיד לכן היא שאם וכאשר יתאפשר להוריד מס איזון, נעשה זאת באחת משתי השיטות האחרונות, או בשילוב של שתיהן.
    — –
    להלן הטבלה
    https://yagur.site/wp-content/uploads/2019/12/masIzun_m.pdf

#18151 הגב
    אלמוני 5
    אורח

שיוון כבר מזמן אין וגם לא באמת היה. לא ביכולת ללכת ללימודים מתקדמים ולא בתחומים נוספים. וודאי לא מתקיים מהרגע שהפסיקו לטפל בירושות מחוץ לקיבוץ. גם היגיון כלכלי אין בהצעת שלמה והמזכירות שקיבלה רגליים קרות. כלל ידוע הוא שכאשר שיעור המס גבוה מאוד בסיס המס קטן ולקהילה נשאר פחות מס. רוב כמעט מוחלט של בעלי ההכנסות שמגיעים למס המירבי הם מעובדי החוץ. תזכורת – הללו, משלמים, מס פנימי (חלף מס הכנסה שהקיבוץ מזדכה על חלקו הגדול).  מס איזון קהילה גולגולת ועוד. סך מיסים שמתקרב ל 90%. זה נחמד ופופוליסטי להשתלח באלה שמפרנסים כל אחד מספר משפחות, אבל האם באמת שווה לבעלי ההכנסות הללו להוסיף שעה שולית של עבודה במצב זה? כאשר, על כל שקל נשארים לו עשר אגורות ?! לסיכום – זה נחמד ופופוליסטי להתחרות מי יותר שיוויוני, אבל אין בכך כל היגיון כלכלי או חברתי בקיבוץ ששינה את אורחות חייו לפני שנתיים. כנראה לא החלפנו עדיין תקליט/ דיסקט/ משהו.

#18168 הגב
    פלמוני
    אורח

בכל העולם בעלי הכנסות גבוהות משלמים מס יותר גבוה (באחוזים). אם תבדוק בגוגל תראה שבארץ שלנו, שהיא אחת הפחות שוויוניות בעולם המערבי, המס השולי המקסימאלי הוא 47%.  אין סיבה שביגור הוא יהיה קטן יותר. צריך רק לשאוף שהוא יחול על בעלי הכנסות באמת גבוהות.

#18158 הגב
    שלמה מורן
    אורח

אלמוני נכבד: על סמך מה אתה קובע שאין בהצעה שלי הגיון כלכלי? היא אינה חורגת מהמסגרת, והשוני היחידי בינה ובין הצעת המזכירות הוא הקטנה של מס האיזון לבעלי הכנסות נמוכות והעלאתו בהתאם לבעלי הכנסות גבוהות. הבדל הוא לא בשמים  (מס שולי של 50% לעומת 45%, עבור רמות הכנסה גבוהות בלבד).

ואני ממש סקרן להבין למה אתה מתכוון כשאתה כותב "המזכירות קבלה רגלייים קרות".  מהצד שלי הדברים נראו כך: המזכירות (כלומר המזכיר והגזבר) עזרו לי ברצון בצדדים הטכניים של פרסום הצעתי, ובמיוחד בצעו לבקשתי את בדיקת העלות של ההצעה שלי מול הצעת המזכירות (שהעלתה שההצעה שלי עומדת סמסגרת, ואלי אפילו קצת נמוכה יותר).
    אני נשבע בהן צדק שלעולם לא איימתי עליהם על מנת שיסייעו לי,  ולהערכתי טמפרטורת הרגלים שלהם היתה נורמאלית לחלוטין לאורך כל הדרך.

#18196 הגב
    אלמוני 6
    אורח

חחח, כאילו אם היית קצת מבין היית יודע שיש מס הכנסה ואחכ יגור (וכ ו ל ם) מקבלים החזר. ההחזר לא הולך לבעל ההכנסה הגבוה אלא ליגור.

מס איזון הוא מס על מס.

צריך להתפרנס ולא לצפות שמישהו יחזיק אותכם. ברצינות.

#18186 הגב
    אלמוני אחר
    אורח

רק אתה שוכח שהמס איזון הוא אחרי שכבר נוכה להם מס הכנסה באחוז גבוה בגלל גובה השכר…

#18191 הגב
    מה זה קשור?
    אורח

פלמוני היקר,

שכחת רק שאת המס השולי בעלי ההכנסות הגבוהות כבר שילמו למדינה במקור.

47% לכחלון, ועוד 50% ליגור, מה נשאר?

למה להתאמץ?

#18195 הגב
    עמדה נוספת
    אורח

השאיפה הכמעט עיוורת לשוויון מובילה בסוף לחוסר שוויון שמושג בדרכים עקלקלות עם הסתרה של נכסים או חוזים אישיים שנסגרו מול המזכירות לאורך השנים.

שוויון מעולם לא היה, גם לא כשהקיבוץ קם. תמיד היו מעמדות וכאלו שקיבלו יותר ופחות או עבדו יותר ופחות.

עובדי החוץ מרוויחים יותר בזכות ולא בחסד. בזכות הרצון שלהם להתקדם ולהתפתח ולקחת את גורלם בידם. רוב ההכנסות של הקיבוץ מבוססות עליהם והתחושה היא שבשם השוויון ניתן לרכוב על אוכלוסייה זו. לרוב לא שומעים אותה כיוון שהיא עסוקה ב….לעבוד, מחוץ לקיבוץ, ואין לה (לנו, גילוי נאות) את הזמן להתעסק עם מה שקורה במזכירות ובאסיפות.  היה נחמד אם היו נותנים שקט לעבוד ולפרנס בלי התחושה שמאחורי הגב ובשם השוויון מנסים כל הזמן לנכס את המשכורת והמאמץ לטובת סקטורים עם אינטרסים ברורים.

השאיפה בקיבוץ המתחדש צריכה להיות קיום הוגן לכולם, עזרה לחלשים באשר הם וחיי קהילה ענפים, ולא ניסיון נואש לשמר את הקיבוץ הישן. כל מי שמרוויח מעבר שיבושם לו. ככה מעודדים אנשים לעבודה והצלחה, ולא על ידי מניעת פערים בכל מחיר (מה המעודד בינוניות וחוסר רצון להשקיע אפילו טיפה מעבר בעבודה – 10 אגורות רווח לכל שקל על עבודתך הקשה!!!!)

המזכירות חייבת להפסיק ולהתכופף בפני הצעקות  שמנסות בכל כח לעצור את הקידמה ולהפוך את ההפרטה.

אנא מכם, תיצמדו לחוברת השינוי עליה כולם עבדו קשה ותפסיקו לשנות צעדי שינוי חשובים לכולנו!!!

#18202 הגב
    שלמה מורן
    אורח

אלמוני 6 – אני דווקא יודע שמס האיזון מתייחס רק להכנסה הפנויה.
    ולעומת זאת, אני חושש שאתה- ועוד כמה מאלו שכתב פה –  לא מודעים  לפסקה הבאה מחוברת השינוי:
    "תקציב המקסימום של בית אב לתקן בכסף ושווה כסף יהיה כפול מתקציב הבסיס המינימאלי….."
    בלשון בני אדם: אם היינו מקיימים את חוברת השינוי, ההכנסה המקסימאלית לבית אב הייתה לכל היותר פעמיים ההכנסה המינמאלית לבית אב.
    כמובן שמזמן איננו עומדים בכלל זה – אבל מותר לנסות לא להגזים בפער, לא כן? זו מטרת הצעתי.

#18221 הגב
    אלמוני 68 וקצת
    אורח

לעמדה נוספת – מי שואף לשוויון מלא? גם הההצעה של שלמה מורן וגם הצעת המזכירות משאירים פערים גדולים בהרבה ממה שכתוב בחוברת השינוי.

#18228 הגב
    אלמוני 68 וקצת
    אורח

עמדה נוספת – אתה בטוח שאתה רוצה שניצמד לחוברת השינוי? לפי החוברת ההכנסה המקסימילת צריכה להיות כפול מההכנסה המינימאלית. כיום לדעתי היחס הוא פי 5 או יותר.

#18236 הגב
    אנונימי -100
    אורח

שלמה שלום!

לשיטתך .

האם תוכל להציב מספרים

כלומר מהו – "תקציב המקסימום של בית אב לתקן בכסף ושווה כסף" .

מהו תקציב ההכנסה המינמאלית לבית אב ?

ואיך הטבלה שלך מתישבת עם זה ?

בברכת חברים

אנונימי 100

#18259 הגב
    שלמה מורן
    אורח

שלום אנונימי 100

תקציב ההכנסה המינימאלית  לבית אב על פי מה שכתוב  בחוברת השינוי (סעיף 3.1.16) הוא  תק"ה. אינני יודע בדיוק כמה ש"ח למשפחה זה היום (תלוי גם בגודל המשפחה) – אולי מישהו מהמשרד הכלכלי יוכל להשלים.

במילים אחרות: על פי חוברת השינוי התקציב המקסימאלי לבית אב לא יחרוג מפעמיים תק"ה.

להערכתי אנחנו חורגים מתנאי זה בהרבה – כמה בדיוק צריך לשאול את המזכירות.

וכפי שכתבתי בעבר, כאשר מקטינים את מס האיזון בשיטה של "הפחתת מס איזון מקסימאלי" רק מגדילים את הפער הקיים . לכן  לדעתי יש להקטין את מס האיזון בשיטות אחרות (ויש כאלו).

מקווה שעזרתי במשהו

בשמחות, שלמה

#18270 הגב
    יחס פערי איזון- תגובה לשלמה
    אורח

שלמה שלום,

חזרת מספר פעמים במספר שרשורים על הטענה שיגור חרגה מזמן מיחס הפערים שנקבעו בחוברת השינוי שעומד על 2.

מספרים אמיתיים לא סופקו והוטלה האחריות על ״מישהו״ להביא אותם.

יחס פערים צריך תמיד להימדד אל מול מסגרת משפחתית תואמת.

התק״ה של משפחה עם שלושה ילדים עומד על כ -15,000 ש״ח.

כמה משפחות עם שלושה ילדים נהנות מהכנסה נטו הגבוהה מ 30,000 ש״ח בקיבוץ?

אחרי המיסוי של המדינה והמיסוי הקיבוצי?

אפשר לבקש מהמזכירות להביא נתונים עבור שלוש מסגרות משפחתיות לדוגמא בספקטרום הקיים בקיבוץ כדי שנוכל לנהל דיון על פי מידע אמיתי ולא תחושות. האמירות החוזרות, ואולי (לא מתיימר לדעת בשלב הזה) הלא נכונות,  עלולות ליצור תחושות של פחד בקרב האוכלוסייה שהקיבוץ אכן מאבד את דרכו מהר מדי ולהסיט הצבעות עתידיות על סמך תחושות לא מדויקות.

תודה.

#18271 הגב
    לאלמוני 68 וקצת (עמדה נוספת)
    אורח

שלום,

דעתי, דעתך או כל דיעה אחרת לא משנה כשמדובר במספרים.

כדי להגיד שהפער הוא 5:1 צריך לגבות אותו בנתונים אמיתיים, אחרת מדובר בתחושות שיכולות להטעות ולהסיט (לא להסית) מחשבות ודיעות של חברים.

אני לגמרי בעד שהמזכירות תשפוך אור על הנושא עם הנתונים המדויקים.

מוצגות 15 תגובות – 1 עד 15 (מתוך 33 סה״כ)
מענה ל־Reply #18432 in איך נכון להפחית את מס האיזון ביגור?
פרטים: